Nieuwe opleiding verkeersveiligheidsauditor aan de UHasselt

19 februari 2013 - mei 2013

 

   Vanaf december 2013 worden verkeersveiligheidsaudits verplicht voor alle nieuwe infrastructuurprojecten op het trans-Europese wegennet. Deze preventieve audits hebben tot doel om verkeersveiligheidproblemen in elke fase van het wegenbouwproject (van voorontwerp tot na het eerste gebruik van de nieuwe infrastructuur) te identificeren en aanbevelingen tot aanpassingen te doen. Om als verkeersveiligheidsauditor erkend te worden door de Vlaamse Overheid, is het getuigschrift van de postacademische opleiding Verkeersveiligheidsauditor vereist. Vanuit de expertise binnen het onderzoeksinstituut IMOB en de opleiding mobiliteitswetenschappen biedt de UHasselt deze nieuwe postacademische opleiding aan.

 

De opleiding combineert een grondige theoretische basis in verkeersveiligheidsbeheer met uitgebreide praktijktoepassingen en bestaat uit 3 delen:

  1. Basiselementen van verkeersveiligheidsbeheer (deel 1).
  2. Bestaande procedures omtrent verkeersveiligheidsbeheer (deel 2).
  3. Praktisch luik met specifieke casestudies en werfbezoeken in Vlaanderen en Nederland (deel 3).

De eindproef van de opleiding tot verkeersveiligheidsauditor bestaat uit een praktische proef die toelaat vast te stellen dat zowel de vereiste theoretische als de vereiste praktische kennis verworven werd.

 

Voor wie?

   Deze opleiding is gericht op toekomstige uitvoerders en klanten van een verkeersveiligheidsaudit. De opleiding is met andere woorden geschikt voor iedereen die wil weten hoe en wanneer een verkeersveiligheidsaudit wordt uitgevoerd en in welke context, bijvoorbeeld: mobiliteitsambtenaren, medewerkers van studiebureau’s, leden van de Provinciale Auditcommissies en Provinciale Commissies Verkeersveiligheid, wegbeheerders, wegontwerpers, verkeerskundigen … Cursisten beschikken minimaal over een diploma van een bacheloropleiding.

 

Praktisch

Wanneer?    De opleiding start op 19 februari 2013 en loopt tot mei 2013
Waar?   De lessen vinden plaats op Campus Diepenbeek, Universiteit Hasselt
Tijdstip?   De lessen vinden plaats op dinsdagnamiddag van 13u00 tot 19u00
Kostprijs?  

€2.100 voor de volledige cursus

€1.750 voor cursisten met een vrijstelling voor deel 1.

Je kan gebruik maken van tussenkomsten zoals opleidingscheques en de kmo-portefeuille.

 

Elke cursist die regelmatig de lessen volgt en slaagt voor de eindproef ontvangt een getuigschrift uitgereikt door Universiteit Hasselt. Het getuigschrift van deze opleiding tot Verkeersveiligheidsauditor is één van de vereisten om in aanmerking te komen voor het verkrijgen van een bekwaamheidscertificaat van Verkeersveiligheidsauditor dat uitgereikt wordt door de Vlaamse Overheid.

 

Meer info

www.verkeersveiligheidsauditor.be

Programmacoördinator: dr. Stijn Daniels, T: +32(0)11 26 91 56, E: stijn.daniels@uhasselt.be

Programmasecretariaat: Edith Donders, T: +32(0)11 26 91 02, E: edith.donders@uhasselt.be

 

 

Lijn

Missie

Het Steunpunt Verkeersveiligheid voert in opdracht van de Vlaamse overheid beleidsondersteunend wetenschappelijk onderzoek uit over verkeersveiligheid. Het Steunpunt

Verkeersveiligheid is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Hasselt, de KU Leuven en VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek.

Partners

Leuven vito